poynton aerial shots 064civic trust commendation

Client: Tameside MBC
Project: Stamford Park, Ashton-Under-Lyne
Value: £4.5m


16366 bali 2013 landscape awards principal cymk

 "This Heritage Lottery and local council funded restoration of a Victorian park near Stalybridge, north of  Manchester, has saved a once beautiful public space from neglect and abandonment.  The contractor, and last year's Grand Award winner, has used its well-honed expertise to transform the park.  A large area has been re-graded and re-shaped.  Terraces, a reservoir, boating house and all railings have been refurbished, large urns and water courses reconstructed.  This major undertaking has been completed with expertise and sensitivity by the contractor, resulting in excellent client satisfaction."

Comments from the 2013 BALI judges. 

 

Funded by the Heritage Lottery, this £4.5m project was a multi-faceted scheme which required the provision of all our trade disciplines including high quality hard and soft landscaping, public realm paving works and new build construction.

The specification for all the work elements and materials was very high, requiring quality of the utmost order in every element of the works, which included the new construction of the park's main pavilion.  Construction works followed the demolition of most of the old building which was well past its 'sell by' date.  However, the old wrought iron façade on the Bowling Green side was retained as an architectural feature, as was the main external wall.

Included in the new build construction works was the provision of a new bird and animal sanctuary to replace the old original building which was also demolished to make way for the new structure.  Extensive soft landscaping was another key feature of the works with new lawns, flower beds and borders being created particularly around the footpaths, paved areas, terraces and the newly constructed buildings.

Stamford Park was completed with an excellent safety record with no reportable accidents or incidents throughout the programme, despite the fact that the facilities remained open to the public throughout.

The quality of finish and latent infrastructure was of the highest order, in line with Tameside Council's aspirations and the requirements of the fully operating facilities going forward.

As well as the BALI Principal Award, during 2013 the pavilion in this scheme also achieved a RIBA Regional Award, and 'Best cultural, sport and leisure building'  at the Manchester Society of Architects Awards.